Red River Hog.

image

Red River Hog har slående rød pels, med sorte ben og en tufted hvit stripe langs ryggraden. De har hvite ansiktstegninger rundt øynene og på kinnene og kjever, resten av snuten og ansiktet er svart. Pelsen på kjeven og flankene er lengre enn på kroppen.
Voksne dyr veier ca 45-115 kg og er 55-80 centimeter høye, med en lengde på 100-145 centimeter . Den tynne halen er 30 til 45 centimeter lang. Galten er noe større enn purka. Galter har gjenkjennelige pukler eller klumper på begge sider av snuten og relativt små, ??skarpe støttenner.

Denne arten er altetende, spiser hovedsakelig røtter og knoller, og supplerer kosthold med frukt, gress, urter, egg, døde dyr og planterester, insekter og øgler. Den bruker sin store snute til å rote om i jord på leting etter mat, som kan forårsake mye skade på landbruket.
Red River Hog er mest nattaktive. Om dagen gjemmer de seg i tett kratt. Etter solnedgang, streifer de i tropper på leting etter mat. De er gode svømmere, men klarer ikke å holde pusten for lenge. De lever i små flokker på ca 4-20 dyr, bestående av en hann (galte), noen voksne hunner (purker) og deres smågris (kultinger). Red River Hog forsvarer sitt harem aggressivt mot rovdyr, leoparden er dens viktigste fiende. Ulike tropper sammen innimellom for å danne grupper på opp til seksti dyr.

image

De lever i regnskog og på våte tette savanner, i skogkledde daler, og i nærheten av elver, sjøer og myrer. Arters utbredelse varierer fra Kongo området og Gambia til det østlige Kongo, sørover til Kongo-elven og til Kasai. Nøyaktig avgrensing av område er uklart, men i brede termer, inntar Red River Hog vestlige og sentrale Afrika, og bushpig opptar østlige og sørlige Afrika. Der de to møtes, blir de vanligvis krysset, selv om enkelte myndigheter tvister om dette.
Inntil ganske nylig, var Red River Hog fra Vest-Afrika ofte ansett som en oransje-farget bushpig. Grisene funnet på Madagaskar er antatt å være bushpigs, selv om noen myndighetene tildele grisene på denne øya til to underarter (larvatus og Hova). Mye forvirring forblir over fargen på de to artene, generelt kan man si at de sydligste eksemplarene er dystert farget, og etter som man beveger seg nord og vest vil grisebestander bli mer oransje og kjønnsmodne hanner får svartere panner.

Dette er en av grisene som ligger høyt oppe på ønskelisten min. Jeg har lyst på en tur til Sentral Afrika og jakte på bushpig, red river hog, giant forest hog samt warthog. Problemet er at dette er langt fra billig jakt. Spesiellt er Giant forest hog et meget eksklusivt vilt.

Man kan fort komme opp i en pris på rundt 30-40 000 Euro for en sånn pakke. Den dagen jeg får 300 000 kroner til overs skal jeg vurdere det kraftig. Intil da får jeg nesten ta til takke med en vortesvin tur til Namibia.

TAGS: 

Kommenter fritt

Skriv Svar.